Ontvang tot 5 offertes van specialisten in uw regio en bespaar tot 40%
De behoefte aan een asbestattest varieert afhankelijk van factoren zoals de grootte en het bouwjaar van een gebouw. Dit artikel werpt een helder licht op de regelgeving rondom asbestattesten, verduidelijkt welke gebouwen aan deze verplichting onderhevig zijn, en biedt inzicht in situaties waarin een dergelijk attest niet noodzakelijk is.
Een asbestattest is vereist bij een overdracht van een woonhuis naar een nieuwe eigenaar, indien de woning gelegen is in Vlaanderen, dateert van voor 2001 en groter is dan 20 m². Indien zich op uw bouwgrond naast uw woning ook bijgebouwen bevinden die (samen) groter zijn dan 20 m², zoals een grote garage, tuinhuis of stallen, dient u hiervoor een apart asbestattest aan te vragen. De asbestinventarisatie van zo’n bijgebouw kan op dezelfde dag gebeuren als die van het hoofdgebouw.
Indien u een appartement verkoopt of op een andere manier overdraagt, zal u net als bij een andere woning, een asbestattest nodig hebben. Private en gemeenschappelijke delen in een appartementsgebouw worden beschouwd als aparte bouwdelen. Tijdens een asbestinventarisatie zouden deze twee bouwdelen dan ook nooit samen onderzocht worden. Bij overdracht van een appartement of ander gebouw met gemene delen heeft u een asbestattest nodig voor de private delen. Voor de delen in mede-eigendom is een asbestattest momenteel nog niet verplicht. Dit zal echter wel het geval zijn vanaf 1 mei 2025. Vanaf dat moment zal u bij overdracht van uw appartement met gemene delen twee asbestattesten moeten voorleggen: één voor uw eigendom en één voor de gemeenschappelijke delen.
Indien u een appartement verhuurt, hoeft u geen asbestattest aan te vragen. Dit zal pas verplicht zijn vanaf 2032. Indien u om een of andere reden over een asbestattest beschikt, bent u wel verplicht om een kopie te bezorgen aan uw huurder(s).
Op uw bouwgrond kunnen zich, los van uw woning, ook bijgebouwen bevinden. Voorbeelden hiervan zijn een vrijstaande garage, tuinhuis, schuur, serre, poolhouse of stallen. Indien een bijgebouw groter is dan 20 m², dient u er een apart asbestattest voor aan te vragen. Dit is ook het geval wanneer meerdere kleine gebouwen samen meer dan 20 m² in beslag nemen. Indien u echter slechts één kleine garage of schuur heeft dient er geen asbestattest opgesteld te worden. Aangezien de asbestinventarisatie van een bijgebouw op dezelfde dag kan gebeuren als die van het hoofdgebouw, zal het bijkomende asbestattest goedkoper zijn dan gewoonlijk.
Indien uw garage deel uitmaakt van uw woning, en het dus geen bijgebouw is, heeft u er geen apart asbestattest voor nodig. Het gebouwdeel zal dan mee worden geanalyseerd tijdens de asbestinventarisatie van de woning.
Bij een overdracht van een bedrijfsgebouw, zoals een handelspand of kantoorgebouw, gelden dezelfde verplichtingen als bij andere gebouwen. Voor zowat elke verkoop of andere overdracht van een bedrijfsgebouw zal dus een asbestattest nodig zijn.
Naast het verplichte asbestattest bij overdracht ben je, volgens de federale arbeidswetgeving, als werkgever ook verplicht om een asbestinventaris op te stellen voor elk gebouw waar je personeel tewerkstelt, ongeacht het bouwjaar. Deze wetgeving geldt onder meer voor kantoorgebouwen, scholen, overheidsgebouwen en crèches. De maatregel bestaat al sinds 1995 en staat volledig los van het asbestattest. Deze asbestinventaris komt, net als het asbestattest, tot stand door een niet-destructieve asbestinventarisatie die kan worden uitgevoerd door een gecertificeerd asbestdeskundige.
Een asbestattest is niet enkel vereist bij de overdracht van woningen, bijgebouwen en bedrijfsgebouwen. De maatregel is van toepassing op alle gebouwtypes, zoals onder meer ook op religieuze gebouwen en overheidsgebouwen. Het asbestattest is ook in deze gevallen enkel van toepassing indien het gebouw groter is dan 20 m² en gebouwd werd voor 2001.
De regelgeving omtrent het asbestattest is enkel van toepassing op gebouwen van voor 2001. Sinds 2001 wordt asbest niet meer gebruikt in de bouw, nadat het gebruik ervan in 1998 verboden werd. Hierdoor bevindt zich in gebouwen die na 2001 gebouwd werden in principe geen asbest. Voor deze gebouwen is een asbestattest dan ook niet verplicht.
Een asbestattest is niet nodig voor toegankelijke constructies kleiner dan 20 m². Indien u meerdere kleine constructies verkoopt, mag de som van deze wel niet groter zijn 20 m². Ook indien het kleine gebouw(deel) onderdeel uitmaakt van een groter bouwkundig geheel geldt de uitzondering niet, en heeft u dus wel een asbestattest nodig.
Private en gemeenschappelijke delen, in bijvoorbeeld een appartementsgebouw, worden beschouwd als aparte bouwdelen. Tijdens een asbestinventarisatie zouden deze twee bouwdelen daarom nooit samen onderzocht worden. Bij overdracht van een appartement of ander gebouw met gemene delen heeft u een asbestattest nodig voor de private delen. Voor de delen in mede-eigendom is een asbestattest momenteel nog niet verplicht. Dit zal echter wel het geval zijn vanaf 1 mei 2025. Vanaf dat moment zal u bij overdracht van een gebouw(deel) met gemene delen twee asbestattesten moeten voorleggen: één voor uw eigendom en één voor de gemeenschappelijke delen.